Babyvoeding

Goede voeding is ontzettend belangrijk in het eerste levensjaar van je kindje. Je kindje heeft namelijk alle mogelijke voedingsmiddelen nodig om goed te kunnen groeien. Voor de geboorte van je kindje heb je er waarschijnlijk al over nagedacht, wil je borst- of flesvoeding geven. Wanneer je er in het begin voor hebt gekozen om borstvoeding te geven, bedenk dan goed dat je niet altijd de borst kan geven.

Je baby moet uiteindelijk ook leren om uit een flesje te drinken. Na ongeveer 6 weken is het verstandig om een beetje moedermelk in een flesje te doen en dit te geven aan je kindje.

Wanneer je er voor gekozen hebt om flesvoeding te geven begin je de eerste zes maanden om je kindje zuigelingenvoeding te geven. Hiervan zijn er verschillende merken op de markt. Na een half jaar (eerder in overleg met het consultatiebureau) stap je over op opvolgmelk. Het is belangrijk om de voedingsbehoefte van je kindje goed in de gaten te houden. Na ongeveer 6 maanden wordt je kindje steeds actiever en heeft het meer voeding nodig.

Naast de opvolgmelk die je kindje krijgt, is het na ongeveer 6 maanden ook tijd voor het eerste hapje. Je kindje heeft dan – naast flesvoeding – ook vaste voeding nodig. Twijfel je of het al zover is? Let dan maar eens goed op de smakkende geluiden die hij maakt, om maar te zeggen; ik ben er helemaal klaar voor! Maar waar ga je nu voor kiezen? Vaste voeding uit een potje of zelfgemaakte voeding?

Over de kwaliteit van voeding uit een potje hoef je je geen zorgen te maken, deze voeding wordt streng gecontroleerd en bevat alle nodige voedingsstoffen. Wanneer je zelf voldoende tijd hebt, maak dan verse voeding voor je kindje. Dit is niet alleen vers en gezond maar bespaart ook een hoop geld. Tegenwoordig zijn er ontzettend leuke en informatieve boekjes op de markt waarin lekkere gerechten voor je baby staan, die makkelijk zelf te maken zijn.

Het is nog best lastig om in te schatten hoeveel je baby moet eten. Een paar hapjes? Een half bakje? Een heel potje? Een groot voordeel is dat jonge kinderen zelf heel goed kunnen aanvoelen wanneer ze voldoende gegeten hebben. Je kindje bepaalt dus min of meer zelf hoeveel hij of zij wilt eten. Bouw het langzaam op, een paar hapjes is al voldoende. Zo kan je kindje ook op zijn eigen tempo wennen aan nieuwe smaken en vast voedsel.

Tip

Wanneer je de allereerste voeding aan je kindje geeft, vergeet dan niet klaar te zitten met een videocamera om het eerste hapje op te nemen. Het eerste hapje geeft vaak memorabele beelden, die leuk zijn om later nog eens te laten zien.