Babyspeelgoed

Wanneer ga je nu speelgoed voor je kindje aanschaffen? En wat schaf je dan aan? Wat je kindje leuk vindt, hangt af van de leeftijd en de fase van hun ontwikkeling. De eerste maanden heeft je kindje nauwelijks speelgoed nodig. Het heeft dan genoeg aan papa en mama. Lekker op schoot liggen, kroelen, luisteren naar hun stem en observeren.

Na een week of 6 kan je een mobiel boven de box hangen waar je kindje naar kan kijken, misschien met een muziekje er in, zodat hij ook ergens naar kan luisteren. Ook kun je dan je kindje in een wipstoeltje zetten en er wat speelgoed boven hangen waar je kindje naar kan kijken of grijpen. Let wel op dat je kindje niet langer dan anderhalf uur in een wipstoeltje mag zitten!

Na ongeveer drie maanden gaat je kindje ‘spelen’ met zijn eigen handjes en voetjes of met de ketting die jij om je nek hebt hangen of zelfs met je haren die langs je gezicht hangen. Zorg er in deze periode voor dat je kindje zachte popjes, doekjes of boekjes heeft waarmee hij kan spelen. Let er tegelijkertijd ook op dat het niet te klein is, want vanaf deze periode gaat je kindje ook steeds meer in zijn mond stoppen.

Na ongeveer 7 maanden gaan de meeste kinderen kruipen of op hun billen schuiven, niets is dan veilig voor de handjes van je kindje. Het is vanaf deze leeftijd ook leuk en handig om een vaste plek in huis te hebben waar wat speelgoed ligt, waar hij naar toe kan kruipen. Kleine kinderen houden van kleuren en muziek. Vanaf 10 maanden is het belangrijk dat je kindje ook speelgoed heeft waarmee hij het gebruik van de handjes en hersenen kan oefenen. Denk bijvoorbeeld aan blokken of iets waar knopjes op zitten die je kindje kan indrukken. Rond deze maanden gaat je kindje zich ook steeds meer optrekken en misschien zet het zelfs al zijn eerste stapjes. Een stevige loopkar kan dan ook helemaal geen kwaad.

Let altijd goed op de veiligheid van het speelgoed. Zorg dat er geen losse en kleine onderdelen liggen. Je kindje stopt ze namelijk razendsnel in zijn mond. Daarnaast moet je er goed op letten dat het speelgoed geen nare scherpe randen heeft. Het speelgoed wordt goed getest en heeft doorgaans ronde randen, maar je weet maar nooit!

Tip

Probeer je kindje de eerste maanden niet te veel speelgoed aan te bieden. Al het speelgoed zorgt voor verschillende prikkels en te veel prikkels is niet goed voor je kindje. Wanneer je veel speelgoed hebt liggen, wissel het dan om de maand om. Op deze manier blijft je kindje geïnteresseerd en je zult zien dat het ten goede komt van de ontwikkeling.